Hunter Douglas verkocht?

Hunter Douglas, moeder maatschappij van bekende zonwering merken, waaronder het merken Luxaflex, Sunway, Multisol is verkocht aan investeringsmaatschappij 3G capital. Hunter Douglas heeft zijn roots in Rotterdam waar sinds de 2e wereldoorlog horizontale jaloezieen, genaamd Luxaflex werden geproduceerd.

3G Capital wil volledig eigenaar worden van Hunter Douglas. Het is de bedoeling om een uitkoopprocedure te starten om de aandelen van minderheidsaandeelhouders in handen te krijgen.

Op basis van 175 euro per aandeel is Hunter Douglas 6,25 miljard euro waard. Sonnenberg had meer dan 93 procent van de aandelen in handen.

Van de beurs halen

Eerder dit jaar probeerde Sonnenberg vergeefs zijn bedrijf van de beurs te halen. Zijn bod van 82 euro per aandeel voor de minderheidsaandeelhouders kreeg maar weinig steun.

Maar nu hangt er een veel aantrekkelijker prijskaartje aan voor de aandeelhouders. 3G Capital betaalt 175 euro per aandeel. Dat is fors hoger ook dan de beurskoers van 101,40 euro van donderdag.

Burger King, Heinz en Brinta

3G Capital is een wereldwijde investeerder met kantoren in New York en Rio de Janeiro. Met Hunter Douglas komt het in een heel andere wereld terecht, want tot nu toe legt het zich toe op multinationals in de voedingsmiddelenindustrie. Het is in investeerder in Burger King en andere restaurantketens en in Kraft Heinz, het fusiebedrijf dat in Nederland bekend is om de ketchup maar ook merken als Honig, Brinta, De Ruijter, Karvan Cévitam en Venz in huis heeft.  3G Capital is ook als aandeelhouder betrokken bij bierbrouwreus AB Inbev.

Lees meer over het merk Luxaflex

Link over Luxaflex®

De investeringsmaatschappij ziet brood in de fabrikant van raambekleding omdat het dat eveneens als een consumentenproduct beschouwt. ,,Ons team bij 3G Capital heeft diepgaande ervaring met het over een lange periode opbouwen van bedrijven voor consumentenproducten, en wij kijken ernaar uit om in Hunter Douglas te investeren om haar merken verder te versterken en haar expansie te bevorderen”, laat het management van 3G Capital weten in een persverklaring.

Sonnenberg senior treedt na afronding van de transactie terug uit de leiding van het bedrijf. Zijn zoon David – die al co-topman was – wordt voorzitter van de raad van bestuur van Hunter Douglas. João Castro Neves, een vertegenwoordiger van 3G Capital, zal volgens de verklaring gaan fungeren als uitvoerend topman van het bedrijf.

Verder als private onderneming

David Sonnenberg ziet 3G Capital als ‘een dynamische rentmeester om Hunter Douglas, en wat zij vertegenwoordigt, voort te zetten’.  ,,Als een private onderneming zal Hunter Douglas de mogelijkheid hebben om onze onderneming te laten groeien en uit te breiden met behoud van de cultuur van een familiebedrijf en de sterke relaties met belanghebbenden die de kern van ons succes vormen.”

Hunter Douglas gaat er vanuit dat het met succes de wettelijke uitkoopprocedure kan beginnen. Volgens de regels van de Amsterdamse effectenbeurs heeft de bieder daarvoor een minimum van 95 procent van de aandelen voor nodig. Hunter Douglas is van mening dat het op basis van zijn statuten en de wetgeving in Curaçao – waar het formeel is gevestigd – aan 90 procent van de stukken voldoende heeft.

Felle oppositie

In juni van dit jaar, nadat bleek dat het niet meer dan ruim 93 procent van de aandelen in handen kreeg, zag het af van zijn voornemen om de uitkoopprocedure te starten. Enkele minderheidsaandeelhouders hadden toen fel oppositie gevoerd tegen het in hun ogen veel te lage bod.